Riksdagen och Regeringen

Regeringen styr riket. Det innebär att regeringen lämnar förslag till riksdagen och diskuterar tillsammans sen tar de besluten .
Regeringens har några förslag till riksdagen, det kallas för propositioner. Den viktigaste propositionen är budgetpropositionen, betyder att hur ska de sköta pengarna och landets ekonomi . Den innehåller förslag på hur staten ska använda sina pengar nästkommande år och skaffa eller ändra lagar .
Sveriges Riksdagen är med en grupp som heter  EU och alla riksdagen som finns i Europa samlas och varje enda riksdag företräder sitt land, som ofta kallas ministerrådet och Regeringen är ansvarig inför riksdagen och det innebär att riksdagen inte är ensam ska ta beslut beslut om lagar som ska gälla Sverige, men Regeringen får också ta besluter .
Jag har lärt mig att Riksdagen är den högste församling att dem får ta nästan alla beslutar efter att regeringen får säga sin förslag och det är val vart fjärde år för dem som vill vara med i riksdagen och de som blir och de som blir valda har ansvar för pengar de får tänka vart ska de lägga pengar och det gäller lagar också som tillbehör till landet .
Riksdagen får också kontrollera Regeringen genom ..
1. Ledamöterna kan ställa frågor till regeringen.
2. Konstitutionsutskottet (KU) ska kontrollera att regeringen följer reglerna.
3. Om regeringen sköter inte sina uppgifter då har riksdagen rättighet att skylla till regeringen .
Utrikespolitiken
En av riksdagens och regeringen uppgifter att forma den svenska utrikespolitiken förutom land. I utrikesnämnden diskuterar och samråder regeringen med riksdagen om utrikespolitiken.
Källor: http://www.riksdagen.se
Egna tankar: Regeringen och riksdagen sköter sina uppgifter mycket bra och det är bra med valet vart fjärde år för att alla ska få rösta på nya valda och få bestämma nya regler .
Utrikespolitiken
En av riksdagens uppgifter är att tillsammans med regeringen forma den svenska utrikespolitiken. I utrikesnämnden diskuterar och samråder regeringen med riksdagen om utrikespolitiken.

Kommentarer
Postat av: Anonym

2010-09-09 @ 10:54:38
Postat av: Mona

Bra skrivet Makkram! :)

2010-09-09 @ 10:55:31
URL: http://vanessaskola.blogg.se/
Postat av: Malin R

Bra jobbat Makkram//Malin

2010-09-11 @ 18:48:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0